matematykaszkolna.pl
a zdruzgotana: proste, w których zawardte są odpowiednio cięciwy AB i CD tego samego okręgu przecinają się w punkcie P . wykaż że trójkąty ACP i BDP są podobne. proszę o pomoc
3 sty 16:40
zdruzgotana: rysunek doszłam do tego że kąty na czerono są takie same. i długość x jest również taka sama bo jeśli kąt jest ten sam to długość łuku tez musi byc taka sama. czy dobrze mysle?
3 sty 16:43
zdruzgotana: dobrze myślę?
3 sty 16:51
Basiek: Wiesz, moim zdaniem nie emotka Zauważ, już na Twoim rysunku widać, że nie jest to prawdą. Popatrz na te kąty przy a i d− są oparte na tym samym łuku...czyli β i β te Twoje czerwone niech będą α i α suma kątów w trójkącie −> 180... czyli trzeci kąt to....? No i odpowiednie twierdzenie podobieństwa trójkąta emotka
3 sty 17:06
aa : czyli że kąt PDB i PCA są takie same ?
3 sty 17:09
Basiek: PAC i PDB emotka Cóż, na to mi wygląda. Ale jestem z planimetrii/ stereometrii noga No ale hm, są oparte na tym samym łuku i wpisane (łuk cb)... cóż, muszę iść emotka naprawdę. Może ktoś jeszcze sprawdzi.
3 sty 17:11
zdruzgotana : czyli to trzeba udowodnic z tego kąt kąt kąt ?
3 sty 17:11
Basiek: Tak sądzę emotka
3 sty 17:16
Aga: Zauważ, że kąty ACPi PBD są kątami wpisanymi opartymi na tym samym łuku AD.Kąty wpisane oparte na tym samym łuku są równe.
3 sty 17:22
zdruzgotana :
 1 
ach tak. czyli ACP =

APD ?
 2 
3 sty 17:24
Aga: Nie, bo APD nie jest kątem środkowym, wierzchołek tego kąta nie jest w środku okręgu. kąty są równe :APD=PBD
3 sty 17:33
zdruzgotana: aha. czyli juz poprostu wynika to ze sa oparte na łuku DA więc musza byc takie sama tak?
3 sty 17:36
Aga: tak, i kąty przez ciebie zaznaczone są równe jako kąty wierzchołkowe. z cechy k,k,k wynika, że trójkąty są podobne.
3 sty 17:39
zdruzgotana : dzięki śliczne
3 sty 17:42